Sveriges bästa villaområden kan bli verkliga trädgårdsstäder

Publicerad den

Spacescape har, med stöd av Hyresgästföreningen, tagit fram en studie som belyser behovet av att utveckla Sveriges villaområden för att möta sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar såsom bostadsbrist, segregation, klimatpåverkan och ineffektiv markanvändning. I fokus står möjligheten att förtäta villaområden med flerbostadshus och därigenom skapa fler verkliga trädgårdsstäder, så som de beskrivits i den tidigare rapporten ’Den verkliga trädgårdsstaden’ (2024).

RANKNING AV BÄSTA VILLAOMRÅDENA

En analysmodell har tagits fram för att identifiera villaområden med störst potential för förtätning. Modellen bygger på ett utvecklingsindex som kombinerar: Livskvalitet (närhet till stad, service, kollektivtrafik, grönområden etc.) och Ohållbarhet (gleshet, bilberoende, social segregation m.m.). Resultatet är en topplista med Sveriges mest utvecklingsbara villaområden i 20 undersökta städer., där exempelvis Djursholm i Stockholm, Långedrag i Göteborg och Bellevue i Malmö kommer högst. Om hälften av de bästa villaområdena i dessa tätorter omvandlas till trädgårdsstäder kan det skapas 600 000 nya bostäder, lika mycket som Boverkets prognos för bostadsbristen tio år framåt.

SÅ TYCKER VILLAÄGARNA OCH BRANSCHEN

Genomförd enkät till 200 villaägare visar att mer än en tredjedel är positiva till att bygga ut sina hus och bygga på tomten. 22 procent kan tänka sig att sälja sin tomt till förtätning och 25 procent vill se fler lägenheter i närområdet. Intervjuer med kommunala planerare visar framför allt hinder i form av ekonomiska resurser, VA, detaljplanebestämmelser och lokal opinion. Intervjuer med byggaktörer visar att de kan och vill bygga småskaligt men upplever att dagens planregler och lokalt motstånd bromsar utvecklingen. Rättspraxis visar att Mark- och miljödomstolen ofta avslår villaförtätning som avviker från områdets karaktär – trots att lagstiftningen förespråkar hållbar markanvändning.

EXEMPEL FRÅN VERKLIGHETEN

Förtätning av villaområden är inte bara en teoretisk möjlighet, utan något som redan sker runt om i Sverige och internationellt. Både småskaliga initiativ och större detaljplaneprojekt visar hur villaområden kan utvecklas till mer hållbara stadsdelar, utan att nödvändigtvis förlora sin gröna och småskaliga karaktär. Exemplen visar på gemensamma framgångsfaktorer såsom god gestaltning, kollektivtrafiknära lägen och långsiktiga kommunala strategier. Internationella exempel visar hur lagstiftning och planeringsmodeller kan reformeras för att främja mångfald i bostadsutbud och effektivare markanvändning, till exempel genom att ta bort planbestämmelsen enbostadshus (single family housing).

STADSPLANERINGSGUIDE

För att realisera potentialen i villaförtätning krävs ett principskifte i synen på villaområden – från statiska och färdigbyggda till utvecklingsbara och samhällsstrategiskt viktiga. Kommuner bör arbeta mer proaktivt och långsiktigt med villaområden genom att:

  • Integrera förtätningsmål i översiktsplanering och stadsutvecklingsstrategier.
  • Revidera detaljplaner och regelverk för att möjliggöra kompletteringsbebyggelse.
  • Utveckla program för gestaltning av nya trädgårdsstäder och förtätade villaområden.
  • Stärka den lokala dialogen och skapa incitament för samverkan mellan kommun, fastighetsägare och byggaktörer.

Sveriges villaområden bör inte fortsätta vara segregerade ohållbara bostadsplatser för några få, utan borde utvecklas till blandade trädgårdsstäder för alla. Det handlar om att skapa en socialt, ekonomisk och miljömässigt hållbar stadsutveckling.

Läs rapporten här.

Läs debattartikel i Dagens Industri här.

Spacescape har under 2024 tagit fram ett planprogram för den förtätade trädgårdsstaden Odlaren för Eskilstuna kommun.

För frågor om studien, kontakta Alexander Ståhle.

För frågor om Odlaren, kontakta Malin Dahlhielm.