Så gör vi dialoger sociala och digitala

Publicerad den

Spacescape har under lång tid arbetat med medborgardialoger inom stadsplanering och platsutveckling. Särskilt många projekt har det blivit inom översiktsplanering och gatuomvandling. Vi har utvecklat en unik dialogmetodik som kombinerar sociala aktiviteter, så som workshops, fokusgrupper, dialogpromenader, platsintervjuer, samrådsmöten och enkäter med den digitala dialogplattformen Placetoplan där vi samlar alla synpunkter. Den fysiska dialogen stöds av en digital mobilanpassad dialogsida som är tillgänglig och öppen för alla. På så sätt blir det lätt för alla de som inte kan delta i fysiska aktiviteter att direkt se vad som diskuterats och samtidigt delta på distans. Denna ”digiloga” modell har visat sig skapa ökad delaktighet, tillgänglighet och transparens, på ett sätt som inte varit möjligt med andra metoder. Vi genomför dialoger både för kommuner och fastighetsägare. Spacescape och Placetoplan har idag ramavtal med Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret och Trafikkontoret i Stockholms stad.

Så här kan det gå till när vi genomför en dialogprocess:

  1. Möte med beställaren för att fastställa mål och dialogaktiviteter.
  2. Webbdialog sätts upp på placetoplan.se.
  3. Marknadsföring genomförs av dialogaktiviteter
  4. Dialogaktiviteter (tex. workshops, fokusgrupper, dialogpromenader, platsintervjuer, samrådsmöten, enkät) genomförs.
  5. Alla synpunkter samlas in på placetoplan.se.
  6. Synpunkter sammanställs och analyseras.
  7. Dialograpport skrivs utifrån beställarens mål och planeringsprocess.

Här är exempel på två nyligen genomförda dialogprojekt:

Uppsala nya översiktsplan – Under våren 2024 genomförde Uppsala kommun en omfattande medborgardialog som en del av revideringen av översiktsplanen. Med hjälp av dialogverktyget Placetoplan och i samarbete med Spacescape samlades synpunkter in genom en digital plattform, intervjuer, möten och workshops. Dialogsidan ”Mitt Uppsala idag och i framtiden” var öppen mellan april och maj och resulterade i 1 600 deltagare och 5 900 synpunkter. Utöver den digitala plattformen genomfördes fysiska dialogaktiviteter för att nå fler målgrupper. Kommunen höll möten i olika stadsdelar och tätorter, där invånare fick diskutera frågor som stadsutveckling, bostadsbyggande och infrastruktur. Workshops arrangerades med fokus på hållbarhet, trygghet och grönområden, medan intervjuer genomfördes med representanter från näringsliv, föreningar och olika samhällsgrupper. Resultatet från dialogen används nu som underlag i revideringen av översiktsplanen. Kombinationen av digitala och fysiska aktiviteter har skapat en bredare delaktighet än vid traditionella samråd och gett kommunen en mer nyanserad bild av invånarnas önskemål och prioriteringar för Uppsalas framtida utveckling. Även Nacka och Botkyrka kommuner använder Placetoplan på detta sätt.

Malmös nya gator – Under 2022 genomförde Malmö stad dialogprocesser för att förbättra gatumiljön på Munkhättegatan, Eriksfältsgatan och Södra Förstadsgatan. Genom Placetoplan samlades synpunkter in digitalt, där deltagarna kunde markera platser på en karta och föreslå förbättringar. Webbdialogen resulterade i över 1 300 svar på Södra Förstadsgatan och 383 svar på Munkhättegatan och Eriksfältsgatan. Utöver den digitala plattformen hölls fokusträffar med boende, företagare och föreningar för att diskutera trafik, trygghet och stadsrummets utformning. På Södra Förstadsgatan deltog även äldre, personer med funktionsvariationer och barn. Observationsstudier genomfördes för att analysera rörelsemönster och vistelsebeteenden. Dialogresultaten används nu som underlag för att utveckla gatorna och skapa en tryggare och mer inkluderande stadsmiljö. Kombinationen av digitala och fysiska metoder har gett Malmö stad en bredare förståelse för invånarnas behov och prioriteringar.

Se alla pågående och genomförda webbdialoger här.

Här finns alla våra dialogprojekt och rapporter.

Vill du veta mer? Hör av dig till karin.lundgren@spacescape.se.