Sveriges hälsosammaste stadsdelar
Hälsa och social hållbarhet har kommit alltmer i fokus för stadsplanering och bostadsbyggande och här behövs bättre kunskap och analysverktyg för att vägleda och styra utformningen av våra livsmiljöer. Spacescape har tillfrågats av HSB att ta fram ny, användbar kunskap om hälsosamma stadsdelar och bomiljöer. Denna rapport syftar till att visa mer eller mindre hälsosamma stadsdelar i svenska städer samt hur stadsplanering och bostadsbyggande kan bidra till mer fysisk aktivitet och bättre hälsa. HSB vill på detta sätt bidra till en mer hälsosam stad för alla.
Rapporten beskriver hälsoperspektivet i svensk planeringshistoria från 1800-talet till idag. Forskningsläget inom fysisk hälsa och psykisk hälsa i staden redovisas, vilket pekar på stadsmiljöns betydelse för framför allt hälsosam fysisk aktivitet. Hälsostatus i svenska stadsdelar beskrivs med ohälsotal, genomsnittlig livslängd, självskattad hälsa och data om övervikt. Den fysiska aktiviteten i svenska stadsdelar beskrivs med resvanedata om gång- och cykelresor samt stegdata. Svenskarna har blivit alltmer stillasittande vilket har fått allvarliga hälsokonsekvenser som ökad övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och en försämring i ohälsotal.
Med hjälp av en evidensbaserad analys av lägets och stadsmiljöns betydelse för fysisk aktivitet (Lancet-modellen) tillsammans med SMHI:s luftkvalitetkartor har samtliga svenska stadsdelar analyserats. Lancet-modellen uppskattar hur många steg per dag som i genomsnitt sannolikt tas i en stadsdel, baserat på befolkningstäthet, korsningstäthet i gatunätet, närhet till kollektivtrafik och grönområden. Luftkvaliteten har mätts i NO2, PM2,5 och PM10 (SMHI 2023).
En rankning av stadsdelar redovisas i 15 svenska städer. De hälsosammaste stadsdelarna i respektive stad är:
- Stockholm: Södra Sofia (Sydöstra Södermalm)
- Göteborg: Majorna
- Malmö: Möllevången
- Uppsala: Studentstaden
- Linköping: Trädgårdsföreningen-Folkungavallen
- Västerås: Västermalm-Almelund
- Örebro: Eklunda-Sörby
- Helsingborg: Wilson park-Fältabacken
- Norrköping: Nordantill
- Jönköping: Bäckalyckan-Västra Torpa
- Umeå: Väst på stan
- Lund: Nöden-Ulrikedal
- Borås: Salängen
- Sundsvall: Sallyhill
- Luleå: Bergviken
Syftet med att ranka stadsdelar och peka ut de som är bäst är framför allt att inspirera det framtida stads- och bostadsbyggandet. Rekommendationer i form av en hälsosam stadsbyggnadsmodell har tagits fram baserat på forskningen, internationella förebilder och den genomförda analysen av svenska stadsdelar. Modellens fyra stadsbyggnadskvaliteter är 1) Tät, 2) Grön, 3) Nära och 4) Kopplad. Till modellen föreslås indikatorer som kan användas för analys av framtida stadsbyggnad och bostadsmiljöer.
Ladda ner rapporten här.
Läs nyheter om rapporten här:
Artikel i Svenska Dagbladet.
Ledare i DN.
Lyssna på P4 Stockholm.
Intervju i Mix Megapol (18:30-26:00).
Föredrag på Almedalen 2024.
Film om rapporten.
Läs mer på HSB.
För frågor kontakta alexander.stahle@spacescape.se.