Argumentera för bättre gator med Streetmeter och Gatans värden

Publicerad den

Den 23:e april släpper vi analysverktyget Streetmeter.net och rapporten Gatans värden tillsammans med RISE. Kl 16-17 blir det webinarium med stjärnan Mike Lydon från Street Plans. Även Lou Hang från StreetMix deltar. Eventet arrangeras av Future Mobility i samarbete med Spacescape, RISE, Street Plans och StreetMix.

Streetmeeter är en webbapplikation som stödjer hållbar gatudesign i Sverige och Nordamerika. Verktyget har utvecklats i ett samarbete mellan ledande stadsutformningsaktörer: Spacescape (Sverige), RISE Research Institutes of Sweden, Street Plans (USA) och On A Wednesday Afternoon AB. Streetmeeter hjälper planerare att skapa mer levande och människovänliga stadsmiljöer. Verktyget testas just nu i pågående projekt i svenska och amerikanska kommuner, och återkoppling från planerare används aktivt i vidareutvecklingen.

Förutom Streetmeeter får du även se plattformen Streetmix som gör det möjligt för planerare att visualisera omgestaltningar av gator och engagera olika intressenter i arbetet med att skapa mer hållbara stadsmiljöer. Mike Lydon från Street Plans håller en föreläsning om hur gator kan utvecklas för att bli både hållbara och människovänliga. Han går igenom viktiga faktorer för att omvandla gatumiljöer, delar med sig av erfarenheter från lyckade projekt och förklarar de beräkningar som ligger bakom en fungerande gatudesign.

Alexander Ståhle och Vera Esaiasson från Spacescape visar hur Streetmeeter ger planerare data för att omforma gator till grönare och mer hållbara miljöer. De kommer även presentera den vetenskapliga bakgrunden och den nya rapporten Gatans värden. Rapporten Gatans värden kommer att kunna laddas ner på www.smartagator.se.

Titta på instruktionsfilmen för Streetmeter här.

För frågor, kontakta alexander.stahle@spacescape.se.

Uppdrag för Lantmäteriet: kategorisera marktäcke och markanvändning i städer och tätorter

Publicerad den

Lantmäteriet arbetar med att ta fram nationella specifikationer för marktäcke och markanvändning. Marktäcke kan beskrivas som markens fysiska form eller yta medan markanvändningen beskriver den pågående markanvändningen från ett socioekonomiskt perspektiv. Som exempel kan marktäcke vara ”barrskog” medan markanvändning på samma plats skulle kunna vara ”skogsbruk” eller ”rekreation”. De nationella specifikationerna ska bland annat innehålla begreppsmodeller som beskriver olika kategorier och definitioner för marktäcke och markanvändning. Spacescapes uppdrag fokuserar på marktäcke och markanvändning i städer och tätorter inom temana grönytor och bebyggelseområden. Vi kommer att analysera vilka begrepp som används i branschen idag, och vilka typer av begrepp och datamängder användarna saknar. Vi kommer genomföra analyser av befintliga datamängder samt intervjuer med användare från både offentlig sektor och näringsliv. I uppdraget ingår också att ta fram förslag på begrepp.

Vill du veta mer om uppdraget, kontakta Helena Lundin Kleberg.

Så gör vi dialoger sociala och digitala

Publicerad den

Spacescape har under lång tid arbetat med medborgardialoger inom stadsplanering och platsutveckling. Särskilt många projekt har det blivit inom översiktsplanering och gatuomvandling. Vi har utvecklat en unik dialogmetodik som kombinerar sociala aktiviteter, så som workshops, fokusgrupper, dialogpromenader, platsintervjuer, samrådsmöten och enkäter med den digitala dialogplattformen Placetoplan där vi samlar alla synpunkter. Den fysiska dialogen stöds av en digital mobilanpassad dialogsida som är tillgänglig och öppen för alla. På så sätt blir det lätt för alla de som inte kan delta i fysiska aktiviteter att direkt se vad som diskuterats och samtidigt delta på distans. Denna ”digiloga” modell har visat sig skapa ökad delaktighet, tillgänglighet och transparens, på ett sätt som inte varit möjligt med andra metoder. Vi genomför dialoger både för kommuner och fastighetsägare. Spacescape och Placetoplan har idag ramavtal med Stadsbyggnadskontoret, Exploateringskontoret och Trafikkontoret i Stockholms stad.

Så här kan det gå till när vi genomför en dialogprocess:

  1. Möte med beställaren för att fastställa mål och dialogaktiviteter.
  2. Webbdialog sätts upp på placetoplan.se.
  3. Marknadsföring genomförs av dialogaktiviteter
  4. Dialogaktiviteter (tex. workshops, fokusgrupper, dialogpromenader, platsintervjuer, samrådsmöten, enkät) genomförs.
  5. Alla synpunkter samlas in på placetoplan.se.
  6. Synpunkter sammanställs och analyseras.
  7. Dialograpport skrivs utifrån beställarens mål och planeringsprocess.

Här är exempel på två nyligen genomförda dialogprojekt:

Uppsala nya översiktsplan – Under våren 2024 genomförde Uppsala kommun en omfattande medborgardialog som en del av revideringen av översiktsplanen. Med hjälp av dialogverktyget Placetoplan och i samarbete med Spacescape samlades synpunkter in genom en digital plattform, intervjuer, möten och workshops. Dialogsidan ”Mitt Uppsala idag och i framtiden” var öppen mellan april och maj och resulterade i 1 600 deltagare och 5 900 synpunkter. Utöver den digitala plattformen genomfördes fysiska dialogaktiviteter för att nå fler målgrupper. Kommunen höll möten i olika stadsdelar och tätorter, där invånare fick diskutera frågor som stadsutveckling, bostadsbyggande och infrastruktur. Workshops arrangerades med fokus på hållbarhet, trygghet och grönområden, medan intervjuer genomfördes med representanter från näringsliv, föreningar och olika samhällsgrupper. Resultatet från dialogen används nu som underlag i revideringen av översiktsplanen. Kombinationen av digitala och fysiska aktiviteter har skapat en bredare delaktighet än vid traditionella samråd och gett kommunen en mer nyanserad bild av invånarnas önskemål och prioriteringar för Uppsalas framtida utveckling. Även Nacka och Botkyrka kommuner använder Placetoplan på detta sätt.

Malmös nya gator – Under 2022 genomförde Malmö stad dialogprocesser för att förbättra gatumiljön på Munkhättegatan, Eriksfältsgatan och Södra Förstadsgatan. Genom Placetoplan samlades synpunkter in digitalt, där deltagarna kunde markera platser på en karta och föreslå förbättringar. Webbdialogen resulterade i över 1 300 svar på Södra Förstadsgatan och 383 svar på Munkhättegatan och Eriksfältsgatan. Utöver den digitala plattformen hölls fokusträffar med boende, företagare och föreningar för att diskutera trafik, trygghet och stadsrummets utformning. På Södra Förstadsgatan deltog även äldre, personer med funktionsvariationer och barn. Observationsstudier genomfördes för att analysera rörelsemönster och vistelsebeteenden. Dialogresultaten används nu som underlag för att utveckla gatorna och skapa en tryggare och mer inkluderande stadsmiljö. Kombinationen av digitala och fysiska metoder har gett Malmö stad en bredare förståelse för invånarnas behov och prioriteringar.

Se alla pågående och genomförda webbdialoger här.

Här finns alla våra dialogprojekt och rapporter.

Vill du veta mer? Hör av dig till karin.lundgren@spacescape.se.

 

Regeringsuppdrag: Ny rapport om idrottsanläggningar på skolfastigheter

Publicerad den

Vi på Spacescape är stolta över att tillsammans med Centrum för idrottsforskning (CIF) ha genomfört en omfattande nationell kartläggning och analys av idrottsrörelsens tillgång till idrottsanläggningar på skolfastigheter. Uppdraget, som initierades av regeringen, syftar till att belysa hur skollokaler kan nyttjas mer effektivt av idrottsföreningar och andra aktörer.

Rapporten visar att skolor spelar en central roll för idrottsrörelsens tillgång till idrottsanläggningar, särskilt vad gäller gymnastiksalar och mindre idrottshallar. Analysen visar att två tredjedelar av de bokningsbara hallarna i Sverige finns på skolfastigheter, vilket understryker skolornas betydelse för organiserad idrott. Samtidigt finns det lokaler som inte används efter skoltid och inte är tillgängliga för idrottsrörelsen. Delvis handlar det om en matchningsproblematik: lokalerna som inte är tillgängliga är ofta små eller saknar utrustning. Men det förekommer också tekniska och organisatoriska hinder för att tillgängliggöra lokalerna.

Vårt arbete har innefattat geografiska analyser, enkäter till skolor, granskningar av bygglov och intervjuer med kommunrepresentanter. Vi har kartlagt förutsättningarna för ökad samverkan och föreslår åtgärder för att bättre utnyttja befintliga resurser. Studien bidrar med viktig kunskap i ett komplext samhällsplaneringssammanhang.

Rapporten är en del av CIF:s regeringsuppdrag och finns nu tillgänglig på deras webbplats. Vi ser fram emot att fortsätta bidra med vår kompetens i liknande uppdrag framöver!

Läs hela rapporten här.

Planpriset viktigt som förebild och inspiration

Publicerad den

Stadsplanering och stadsbyggnad är komplext och kräver en stor mängd olika typer av kunskap och kompetens. Spacescape är ett konsultföretag som ofta är med i planeringens mycket tidiga skede, där vi bidrar med fakta och analys. Vem som faktiskt ligger bakom en stadsplan är ofta svårt att säga, särskilt om en planprocess varit lång med flera omtag. Därför kan det vara svårt att utse en specifik skapare av en plan som ofta är en mosaik av beslut och överväganden. Med detta sagt är det ändå av stort värde att lyfta fram de planer och processer som faktiskt bidragit till hållbar utveckling.

Vi på Spacescape är stolta över att ha varit med på ett hörn i tre av fyra nominerade projekt till Planpriset 2024.

Drottninghög gångflödesanalys.

Stadsbyggnadsanalys Varvstaden.

Värdeskapande stadsutveckling i Tynnered.

Väl mött på Arkitekturgalan!

We are developing Playscapes – a global web map of play spaces

Publicerad den

Access to places for play is crucial for children’s health and development. Studies show that there can be large differences in playground access in cities around the world, but also that there often is a lack of data and knowledge on access to places for play.

A web-based map of playgrounds and other places for play can help change this inequity by supporting urban planning and academic research. A worldwide playground map can also help families find good places for play, promoting outdoor activity and child development. Urban planners can use spatial data to identify underserved areas, ensuring equitable distribution of places for play.

The web-based platform will support research in urban planning, child well-being and public health by providing insights into playground accessibility. By integrating this with smart city strategies and leveraging GIS and open data, this initiative fosters the development of sustainable and inclusive urban environments.

It not only improves public health and social interaction but also supports data-driven policies for future playground investments, creating healthier, smarter, and more child-friendly cities.

The web map will be developed by the Swedish planning consultancy Spacescape and web designer On A Wednesday Afternoon (OAWA) in collaboration with researchers at the University of Southern Denmark. Together they will develop an interactive digital web map of playgrounds in European and North American cities. The web map will be available at www.playgroundresearch.org  and show playgrounds as well as the playground accessibility of neighborhoods.

The Playscapes web map will be launched at the end of 2025.

Contact alexander.stahle@spacescape.se for further information.

Nu lanseras den webbaserade versionen av Klimatkalkylen!

Publicerad den

Efter ett års intensivt arbete har Spacescape och IVL tillsammans med ett flertal kommuner nu utvecklat en webbaserad version av Klimatkalkylen – ett verktyg för att analysera och minska klimatutsläpp i plan- och byggprocessen!

Detta vill vi fira genom att bjuda in er till ett seminarium där verktyget demonstreras. I ett samtal med representanter från några av de kommuner som använt Klimatkalkylen kommer vi även undersöka de utmaningar och möjligheter som klimatutsläppsanalyser i plan- och byggprocessen innebär.

Ni är välkomna att delta antingen på plats eller digitalt.

När? 26 mars kl. 13.00-15.30
Var? Östgötagatan 100, Stockholm eller via Teams (länk skickas efter anmälan)

Seminariet riktar sig särskilt till tjänstepersoner i kommuner och regioner.

Anmäl dig gärna idag eller senast den 21 mars via info@spacescape.se (uppge namn, yrkestitel, organisation och om du deltar på plats eller digitalt).

Spacescape tar fram utvecklingsplan för Bro torg

Publicerad den

Spacescape har, i samarbete med Upplands-Bro kommun, tagit fram ett planförslag för utvecklingen av Bro torg. Förslaget, som är ute på samråd mellan 15 januari och 19 februari 2025, syftar till att skapa en socialt hållbar förtätning av området med en blandning av olika bostadstyper samt småskaliga, attraktiva och trygga miljöer.

Planen möjliggör uppförandet av cirka 350 nya bostäder fördelade på tydliga kvarter med byggnadshöjder mellan två och fyra våningar, för att behålla den småskalighet som kännetecknar Bro idag. Den nya bebyggelsen kommer skapa fler aktiva fasader kring  det befintliga torget, som ska utvecklas med mer grönska, en dagvattenpark, lekytor och fler platser för uteserveringar.

Utöver bostäder skapar detaljplanen utrymme för livsmedelsbutiker, vårdcentral och offentlig service såsom äldreboende och öppen förskola. Planen möjliggör även att det befintliga Brohuset och Broskolan kan byggas ut med kommunala kontorsplatser. Fler bostäder och målpunkter kommer göra att fler människor rör sig i området vilket tillsammans med väl gestaltade stadsrum kommer bidra till att skapa ett attraktivare, mer levande och tryggt Bro torg.

Som ett nästa steg i processen tar Spacescape fram ett gestaltningsprogram för Bro torg där fokus är att bygga vidare på den unika karaktär som idag utgörs av Arken Arkitekters bebyggelse och omvandlingsprojekt.

Här kan du ta del av planförslaget i sin helhet och tycka till om planen.

Stockholmsregionens kultur- och fritidskarta lanseras

Publicerad den

En digital kartläggning av regionala resurser

Spacescape har i samarbete med Region Stockholm och 18 av länets kommuner genomfört en kartläggning av kultur- och fritidsinfrastrukturen i Stockholmsregionen. Resultatet är en interaktiv karta i GIS-format som ger en tydlig översikt över resurser som museer, scener, bollplaner, ridanläggningar och fritidsgårdar.

Syftet med projektet är att stärka användningen och utvecklingen av dessa resurser samt att underlätta kommunal och regional samhällsplanering. Kartan ska bidra till ökad samverkan mellan kommuner och möta de behov som uppstår i takt med att befolkningen växer och infrastrukturen utvecklas, exempelvis genom ny kollektivtrafik.

Hittills har 18 kommuner medverkat i projektet, och ambitionen är att inkludera alla 26 kommuner i länet senast 2025. Dessutom planeras de insamlade geodata att publiceras som öppna data, vilket möjliggör vidare användning för olika ändamål och tjänster.

Delta i kunskapswebbinariet

Den första versionen av kartan presenterades vid ett kunskapswebbinarium den 29 januari 2025, kl. 09.00–10.30. Under webbinariet fick deltagarna:

  • En genomgång av projektets metod och resultat
  • Insikter från kommunernas erfarenheter
  • Delta i diskussioner om kartans framtida användningsområden

Webbinariet ger en värdefull möjlighet att utforska hur digitala verktyg kan stödja utvecklingen av kultur- och fritidsområden samt stärka samarbetet mellan kommuner.

Här kan du titta på webbinariet och ta del av frågor och svar som ställdes.

En förebild för attraktiv stadsutveckling

Publicerad den

Spacescape och Mandaworks har i ett kreativt samarbete tillsammans med Halmstads kommun tagit fram ett planprogram för den nya stadsdelen Tullkammarkajen. Här planeras 1500 bostäder, kontor, handel, service, kultur, förskolor och småbåtshamn samt gröna och vattennära offentliga mötesplatser för rekreation, sport och lek liksom större evenemang.

Tullkammarkajens unika läge, längs med Nissans östra sida, strax söder om Stora torg och i direkt anslutning till centralstationen och Järnvägsparken har varit utgångspunkten för projektets vision: ”Sol, liv och vatten mitt i Halmstad!” Sju stadsbyggnadsprinciper ligger till grund för att förverkliga visionen och hållbarhetsmålen där vikten har legat på att väva ihop Tullkammarkajen med Halmstads stadskärna, skapa välkomnande och innehållsrika gröna offentliga rum, utveckla relationen till och aktiviteterna längs Nissans vatten samt bygga en blandad och brokig stadsmiljö på ett, vad vi kallat – ”Halmstadsvis”. Vi är mycket stolta över planförslaget, på denna Halmstads bästa plats.

Här kan du läsa mer om projektet på Halmstads hemsida.