Sergels torg i Kunskapskanalen

Publicerad den

Alexander Ståhle medverkar i UR:s program ’Mötesplatser i Europa: Sergels torg’ och berättar om livet på  platsen och den studie som Spacescape gjorde för Staden 2007.

I programtablån står ”1967 stod Sergels torg klart. Planerandet hade pågått sedan 20-talet och idéerna hade varit många. Men nu fanns det där, mitt i det nya city som Stockholms rivnings- och byggsugna politiker drömt om i decennier. Klagomålen var högljudda. ”För mycket bilar och betong, för lite hemtrevnad”, tyckte många. Men Sergels torg blev snabbt den naturliga samlingsplatsen för de som ville synas och de som ville se. En mötesplats inte bara för Stockholm utan för hela Sverige. För dagens unga stockholmare som inte kommer ihåg Brunkebergsåsen och Klara med sina smala gator är Sergels torg ”hemma” och alla försök att ändra på torget stöter på motstånd.”

Se programmet här.

Vad som inte framgår i programmet är att Spacescape ställer sig positiva till en inglasning av Sergelarkaden, förutsatt att den anpassas till folklivsströmmar och vistelsezoner.

Läs mer om projektet här