Spacescape har varit i Oslo

Publicerad den

Vi var på en mycket intressant och upplevelserik studieresa till Oslo 31 aug – 2 sept.

Dag 1 vandrade vi längs Fjordbyen, Barcode, Bjørvika och Bispevika som vi också har analyserat och dagen avslutades med bad på Sørenga havsbad.

Dag 2 fick vi en inspirerande föreläsning av Alf Waage på Oslo kommune som berättade om projektet Bilfritt byliv. Därefter gick vi och såg flera av gatuprojekten, bl.a. Kirkegata och Grønland – fina förebilder till vårt projekt Framtidsgatan. På eftermiddagen gick vi upp längs vackra Akerselva via Vulkan till Arkitektur- og designhøgskolen där vi fick en föreläsning av professor emeritus och tidigare rektor Karl Otto Ellefsen om Oslos stadsbyggnadshistoria. Dagen slutade i det myllrande Grünerløkka.

Dag 3 hyrde vi cyklar och fick en fantastisk tur med trafik- och fd cykeldirektör Rune Gjøs. Vi fick se flera imponerande projekt som genomförts efter vår cykelstrategi för Oslo som vi på Spacescape tog fram 2014. Flertalet undersökningar visar att strategin och investeringarna verkligen har haft effekt på cyklandet och på Oslobornas syn på cykelnätet. Så kul! Vi tittade på det nya stadsbyggnadsprojektet Hovinbyn som har flera fina nya stadsrum och bebyggelsetyper. Dagen avslutades med ett besök på arkitektkontoret Snøhetta där diskussioner fördes om framtida samarbeten.

Så ja, vi är väldigt glada och nöjda med vår tur – och hoppas på fler projekt i Norge framöver.